Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το βρόμικο παιχνίδι της ΕΚΤ με την Ιταλία

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2013, τρεις μόλις μέρες πριν τις Ιταλικές εκλογές η ΕΚΤ έβαλε μια μεγάλη τρικλοποδιά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Για πρώτη φορά η ΕΚΤ δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (OMT).

Από το ξεκίνημα της εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία και κάνεις δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει το μέγεθος της στήριξης που είχε λάβει η κάθε χώρα. Λοιπόν από τις 21 Φεβρουαρίου ξέρουμε. Η ΕΚΤ διοχέτευσε 218 δις ευρώ, τα μισά από τα οποία περίπου πήγαν σε Ιταλικά ομόλογα (η πρωτότυπη ανακοίνωση μπορεί να βρεθεί εδώ)

omt_stats

Η χρονική συγκυρία της παραπάνω ανακοίνωσης είναι τουλάχιστον ύποπτη. Τον Αύγουστο του 2011 η ΕΚΤ σταμάτησε να αγοράζει ιταλικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ως μέσο πίεσης προς την Ιταλική κυβέρνηση, η οποία είχε υπαναχωρήσει από τη δέσμευση της να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της. Τα επιτόκια των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ανέβηκαν πάνω από 7% στις επόμενες εβδομάδες. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από μερικούς μήνες μη μπορώντας να κατεβάσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι που συγκροτήθηκε συμμορφώθηκε στις επιταγές των αγορών, λαμβάνοντας πολλά αντιλαϊκά μέτρα. Μπορεί ο Μπερλουσκόνι να μην έχει κατορθώσει να πάρει κεφάλι στα προγνωστικά για τις επικείμενες εκλογές, σίγουρα όμως κερδίζει έδαφος, όπως και ολόκληρο το αντιμνημονιακό μπλοκ στην Ιταλία. Ο δε καβαλιέρε έχει υποσχεθεί να επιστρέψει στους Ιταλούς το φόρο ακίνητης περιουσίας που έχουν καταβάλει για την πρώτη κατοικία τους.

Το μήνυμα που περνάει η ΕΚΤ είναι ξεκάθαρο. Σας έχουμε στηρίξει με 100 δις. Διπλάσια από όσα έχουμε διοχετεύσει σε ισπανικά ομόλογα. Η Ισπανία που δεν έχει λάβει επαρκή στήριξη ακροβατεί στα όρια της χρεοκοπίας. Αν δε συμμορφωθείτε και ψηφίσετε εναντίον της πολιτικής λιτότητας, θα αποσύρουμε τη στήριξη μας ..

Οι παρεμβάσεις της ΕΕ στα εσωτερικά μιας χώρας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το είδαμε με τη στήριξη της Μέρκελ στον Ραχόι, μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου του μαύρου ταμείου του δημοκρατικού κόμματος. Το είδαμε με τη στήριξη της Eurostat στον διοικητή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Γεωργίου, όταν αντιμετώπισε δίωξη στην Ελλάδα, το βλέπουμε και στην Ιταλία. Το ερώτημα είναι ως που θα φτάσει;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: