Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποεπένδυση και τράπεζες

Το σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές στο ΧΑΑ συνεχίζεται πλέον για δεύτερο μήνα. Η κατάσταση είναι τραγική και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορείγια να αντιστρέψει την τάση. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται συνεχώς και δυστυχώς οι δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας μειώνονται τρίμηνο με το τρίμηνο. Πολλοί εστιάζουν στη φυγή επιχειρήσεων και τις μεταφορές έδρας τους σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης προς αναζήτηση φθηνότερων πηγών χρηματοδότησης, ή απλώς αποσύρθηκαν από τη χώρα. Βιοχάλκο, ΦΑΓΕ, S& B, Fnac, Carefur, Τιτάν, Alumil… Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η μεταφορά έδρας μιας επιχείρησης δεν είναι όμως απαραίτητα κάτι κακό, ούτε η απόσυρση από την ελληνική αγορά, εφ’ όσον κάποιος ντόπιος αναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα.

Αυτό όμως που είναι σίγουρα καταστροφικό είναι η αποεπένδυση που συντελείται στη χώρα από το 2010 και μετά. Παρά τα όσα παράπονα διατυπώνονταν στον τύπο και πριν το 2010 σχετικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αποβιομηχάνιση, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας αυξάνονταν συνεχώς. Ο ακαθάριστος ρυθμός σχηματισμού κεφαλαίου ήταν πάντοτε μεγαλύτερος από τις αποσβέσεις.

investment

Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν πάντοτε θετικό. Μετά το 2010 όμως η εικόνα άλλαξε. Ο σχηματισμός κεφαλαίου – επενδύσεις έχει επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα του 1995. Όσο ο παλαιότερος κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της ελληνικής οικονομίας απαξιώνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους της αναπλήρωσής του, τόσο η ελληνική οικονομία χάνει τη δυνατότητά της να παράξει πλούτο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι προοπτικές των τραπεζών δεν είναι θετικές. Όσο οι καθαρές επενδύσεις στην Ελλάδα δε γίνουν θετικές δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική αύξησης του πλούτου στη χώρα. Κάθε αύξηση του ΑΕΠ θα είναι καθαρά συμπτωματική.

Αυτή η αποεπένδυση είναι που κάνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να φαντάζουν δυσοίωνες. Όσο και αν περνάνε τα stresstestμε την ίδια ευκολία με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης, το μέλλον τους, το οποίο είναι συνδεδεμένο με αυτό της ελληνικής οικονομίας, παραμένει ζοφερό. Το γνωρίζουν και οι επενδυτές που αποσύρουν τα κεφάλαιά τους άρον άρον, το γνωρίζουν και οι ίδιες, οι οποίες προσπαθούν να συμμαζέψουν τα του οίκου τουςμε μεθόδους αμφίβολης αποτελεσματικότητας …

No comments yet

Σχολιάστε