Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η μαγική εικόνα των stress test

Τα αποτελέσματα των πρώτων stress test που διενέργησε η ΕΚΤ πριν αναλάβει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος ανακοινώθηκαν όπως είχαν προγραμματιστεί στις 13:00 της 26 Οκτωβρίου 2014. Οι συστημικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του Ευρώ περνάνε κάτω από τον έλεγχο της ΕΚΤ από τις 04 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια μαγική εικόνα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Τα test είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένα έτσι ώστε τα αποτελέσματά τους να μην πυροδοτήσουν ανησυχία στους καταθέτες. Η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των συστημικών τραπεζών είτε αυτές περάσουν τα τεστ είτε αυτές αποτύχουν. Υπό αυτό το πρίσμα δε υπήρχε εξ’ αρχής η περίπτωση να εμφανίσει η ΕΚΤ μια εικόνα ενός χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος. Εάν υπήρχε η πρόβλεψη ότι μια τράπεζα θα πρέπει να περάσει τα τεστ για να περάσει στην εποπτεία της ΕΚΤ και της EBA (European Banking Authority), τότε τα τεστ θα σχεδιαζόταν με διαφορετικό τρόπο καi σίγουρα πολλές από τις τράπεζες που πέτυχαν σε αυτά δε θα τα περνούσαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες, από την πλευρά που επέλεξαν να φωτίσουν τα εγχώρια ΜΜΕ πήγαν σχετικά καλά. Οι κεφαλαιακές τους ανάγκες έχουν σχεδόν καλυφθεί. Τα στοιχεία βάσει των οποίων έχουν διενεργηθεί τα τεστ είναι του τέλους του 2013. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη από την άνοιξη σε αυξήσεις κεφαλαίου. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μεθοδολογία που θα ακολουθούνταν (απόλυτα θεμιτό), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εκ των προτέρων χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη ενός κακού αποτελέσματος. Σήμερα λοιπόν εμφανίζονται θωρακισμένες, τουλάχιστον από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας ..

Το πρόβλημα όμως των ελληνικών τραπεζών (και των κυπριακών) δεν εντοπίζεται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν μέσα στην αναφορά που έχει εκδώσει η ΕΚΤ. Τα δνειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν εξεταστεί λεπτομερειακά. Πραδόξως κανένας δεν έχει επιλέξει να δώσει σημασία. Στην περίπτωση αυτή μια εικόνα μιλάει όσο χίλιες λέξεις.

Ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τράπεζα (ομαδοποίηση ανά χώρα)

Ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τράπεζα (ομαδοποίηση ανά χώρα)

Μόνο οι κυπριακές και ελληνικές τράπεζες έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τις 135 τράπεζες που ελέγθηκαν μόνο οι ελληνικές , οι κυπριακές και η ιρλανδέζικη Ulster Bank Ireland Limited παρουσιάζουν ποσοστό «κόκκινων δανείων» άνω του 30%. ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός νότος συνωστίζεται μεταξύ του 10 και του 20%, ενώ ο βοράς και η κεντρική ευρώπη παρουσιάζουν δείκτες, ως επί το πλείστον κάτω του 10%. Το δε ποσοστό ανάκτησης αυτών των επενδύσεων είναι σύμφωνα με την ΕΚΤ γύρω στο 40-50% για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Τα στοιχεία που αντλούνται από τους πίνακες της ΕΚΤ είναι αμείλικτα

Bank Total Risk exposure Non – performing exposures ratio Coverage ratio Expected losses
Alpha Bank, S.A. €51,754 0.36 0.48 €9,688
Eurobank Ergasias, S.A. €38,114 0.32 0.46 €6,586
National Bank of Greece, S.A. €56,685 0.29 0.4 €9,863
Piraeus Bank, S.A. €59,716 0.33 0.43 €11,233

Οι εκτιμώμενες ζημιές για κάθε μία από τις 4 συστημικές μας τράπεζε είναι γύρω στα 10 δις. Το ερώτημα είναι πότε θα αποφασίσουν οι τράπεζες να καταγράψουν αυτές τις ζημιές στους ισολογισμούς τους και πόσες ακόμα απώλειες θα παρουσιαστούν στην πορεία. Είναι επίσης παράλογο να πιστεύουμε ότι όλοι οι δανειολήπτες που ήταν συνεπείς έως σήμερα θα συνεχίσουν να είναι συνεπείς και στο μέλλον.

Όταν αυτές οι ζημιές καταγραφούν και το τραπεζικό σύστημα χρειαστεί ακόμα 35-40 δις τι θ γίνει; Θα τα δώσουν οι μέτοχοι; Αμφίβολο. Όλοι ξέρουμε ποιος θα βάλει πλάτη στο τέλος ..

Σχολιάστε