Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εν αναμονή των stress test

ta_nea_stress_test

Στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις αξιολογήσεις της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τα περιβόητα stress tests και ήδη παρουσιάστηκαν δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα ευνοϊκά αποτελέσματά τους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασαφηνιστεί είναι τι είναι τα stress test. Τα stress test λοιπόν είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση κινδύνου σε πιστωτικά ιδρύματα. Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται είναι τελείως υποκειμενικός. Συνήθως ορίζονται 3 σενάρια. Ένα ευνοϊκό, ένα κακό και ένα εξαιρετικά δυσμενές. Τα σενάρια αυτά συνδέονται συνήθως με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας και με το ποσοστό των δανείων τα οποία θα πάψουν να εξυπηρετούνται. Ακολούθως για κάθε σενάριο εξάγεται ένα αποτέλεσμα με τις ζημιές που θα υποστεί η τράπεζα και εξετάζεται αν τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας είναι επαρκή για να καλύψουν τις ζημιές. Αν το κεφάλαιο της τράπεζας δεν είναι επαρκές αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό που υπολείπεται.

Το μεγάλο ερώτημα με τα stress test είναι πως καθορίζονται τα σενάρια για την πορεία της οικονομίας. Το εξαιρετικά δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 1% ή κατά 5%; Το μεσαίο προβλέπει σταθερότητα ή ανάπτυξη; Πως θα κινηθούν οι επισφάλειες τις τράπεζας σε αυτό το περιβάλλον; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία απαντάει συνήθως ο ελεγκτής των τραπεζών, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η ΕΚΤ. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τα stress test στο παρελθόν και παρόλα αυτά χρειάστηκαν ενισχύσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ενέσεις κεφαλαίου από το ΤΧΠΣ και εγγυήσεις από το υπουργείο οικονομικών. Χώρια η ρευστότητα που παρείχε κατά καιρούς η ΕΚΤ ..

Εκτός λοιπόν από τη γενικότερη αξιοπιστία των stress test ένα ακόμα ερώτημα που ανακύπτει είναι για ποιό λόγο τα διεξάγει η ίδια η ΕΚΤ. Μια από τις κύριες δραστηριότητες μιας κεντρικής τράπεζας είναι η στήριξητου τραπεζικού συστήματος. Αν τα stress test τα διενεργούσε για δική της πληροφόρηση και μόνο δε θα υπήρχε πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που προτίθεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αυτόματα τα κίνητρά της να αποκαλύψει ενδεχόμενες αδυναμίες του συστήματος μειώνονται και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που ως τώρα δεν είχε δεχτεί να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Τα δε αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων μικούν για το 30% του χαρτοφυλακίου τους. Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεπερνάνε τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λοιπόν είναι σίγουρα 60 δισ. Σε μια τράπεζα μη εξυπηρετούμενο είναι το δάνειο, για το οποίο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή τους προηγούμενους τρεις μήνες. Στα μη εξυπηρετούμενα δεν περιλαμβάνονται δάνεια για τα οποία δεν προβλέπεται καμία μηνιαία πληρωμή.

Αν ένας επιχειρηματίας λοιπόν, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και χρωστάει 100 εκατομμύρια πάει στην τράπεζα και μετακυλήσει την πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου για κάποια μελλοντική στιγμή, όπως είχε κάνει παλαιότερα ο κ. Ρέστης, το δάνειο αυτό δε θα εμφανίζεται στα κόκκινα. Η τράπεζα έχει κάθε συμφέρον να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Αν απαιτούσε μηνιαίες πληρωμές η επιχείρηση θα κατέρρεε και θα αναγκαζόταν να καταγράψει ζημιά 100 εκατομμυρίων. Δέχεται όμως τη μετακύληση των οφειλών του επιχειρηματία στο μέλλον και αφήνει την επιχείρηση να φυτοζωεί μιας και έτσι μεταφέρει την καταγραφή ζημιών 100 εκατομμυρίων στο μέλλον. Αυτό το δάνειο δε συμπεριλαμβάνεται στα «κόκκινα δάνεια». Και υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις ..

Τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών είναι εξανεμισμένα από καιρό. Τα 41 δις που πήραν ήταν για να καλύψουν τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα και δάνεια που διέγραψαν τότε. Σήμερα δε τους έχει μείνει τίποτε και αυτός είναι και ο λόγος που οι μετοχές τους, ακόμα και μετά από reverse split που έκαναν οι περισσότερες, έχουν εκμηδενιστεί. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον να ανακοινωθούν αποτελέσματα stress test ευνοϊκά για τις τράπεζες; Αν το 30% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να αναπληρωθούν. Αλλιώς θα πρέπει να κουρευτούν καταθέσεις. Χρειάζονται λοιπόν τουλάχιστον 60 δις με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς. Εκτός και αν η χώρα δει μια έκρηξη ανάπτυξης και ξαφνικά όλοι αρχίσουν να γίνονται συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Με 5% ανάπτυξη για συνεχόμενα χρόνια κάτι γίνεται. Αυτό προβλέπουν τα σενάρια των stress test; Με ποια λογική τα τραπεζικά στελέχη παρουσιάζονται αισιόδοξα; Τα αποτελέσματά τους αναμένονται με ενδιαφέρον ..

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: