Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΝΠ Νο2 για την Κυβέρνηση: Ολοταχώς προς το γκρεμό

Πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Κυβέρνηση της αριστεράς. Χθες 20 Απριλίου, πέρασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 41/2015) με τίτλο Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζας της Ελλάδος.

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά ταμεία. Δεν υπάρχουν πλέον εξαιρέσεις. Η όποια αυτονομία απολάμβαναν για τη διαχείριση των ταμειακών τους διαθεσίμων καταργείται. Τα διαθέσιμά τους μεταφέρονται στην ΤτΕ, η οποία στο παρελθόν είχε προβεί σε καταστροφικές επενδύσεις εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων και των πανεπιστημίων αγοράζοντας κρατικά ομόλογα μέρες και ακόμη και ώρες πριν το PSI.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η μεταφορά των κεφαλαίων. Η ΤτΕ θεωρητικά θα προσφέρει μεγαλύτερα επιτόκια από τις εμπορικές τράπεζες. Οι οργανισμοί θα μπορούν επίσης να κάνουν αναλήψεις από τις καταθέσεις τους. Το πρόβλημα είναι ότι η ΤτΕ θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου, είτε για μισθούς και συντάξεις, είτε για προμηθευτές, είτε για αποπληρωμή δανείων. Ποιο είναι το πλάνο της Κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πως θα επιστρέψει αυτά τα χρήματα πίσω. Οι κοινοτάρχες στην Ανάφη μαζεύουν σκουπίδια με τα χέρια τους για δεκαετίες για να φτάσει η κοινότητά τους να έχει αποθεματικά 2,5 εκατομμυρίων. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση επιτάσσει αυτά τα χρήματα για να αποπληρώσει δικές της υποχρεώσεις. Χρυσός κανόνας στους ΟΤΑ α’ βαθμού είναι να κρατάνε στο ταμείο τους επαρκή χρήματα για δύο μηνών μισθοδοσία. Η ΠΝΠ το έχει κατεβάσει σε 15 ημέρες ..

Τι έχει στο μυαλό του ο Υπ.Οικ.; Αποπληρώνει δάνεια πάση θυσία όπως οι προκάτοχοί του; Συνεχίζει να εξυπηρετεί ένα χρέος, το οποίο, όπως ο ίδιος λέει δεν είναι βιώσιμο; Οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει θα ήταν δικαιολογημένες αν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα ρευστότητας. Εμείς όμως δεν έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και ο κ. Βαρουφάκης έχτισε καριέρα διακηρύσσοντας το, και ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον τότε Υπ.Οικ. κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ισχυριζόταν τότε ότι το δάνειο ήταν προσωρινή διευκόλυνση και πως … το 2011 θα βγαίναμε στις αγορές. Πως βελτιώνει τη θέση της χώρας ο κ. Βαρουφάκης δίνοντας τα ρέστα του; Πως θα διαπραγματευτεί το καλοκαίρι, όταν θα είμαστε πανί με πανί; Τι χαρτί θα παίξουμε τον Ιούνιο. Τουλάχιστον τον Ιανουάριο μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε κάποια δις από εδώ και από εκεί να βγάλουμε κάποιες εβδομάδες.

Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση μοιάζει επικίνδυνα με αυτόν του «καλού παιδιού», κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι καμιά χώρα δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Από την άλλη όμως καμιά χώρα δεν έχει πάρει το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας. Η ίδια κριτική που ασκήθηκε σε αυτούς που πήραν και έδωσαν αυτό το δάνειο το 2010, ισχύει ατόφια για αυτούς που το εξυπηρετούν το 2015 τρώγοντας τις σάρκες των ΟΤΑ της χώρας.

Πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι το δημόσιο θα αντλήσει περίπου 2-2,5 δις από αυτή τη διαδικασία. Πως θα τα επιστρέψει; Αναμένει αυξημένα έσοδα το καλοκαίρι ή προσβλέπει σε ένα νέο δάνειο. Μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι διαφέρει από τις προηγούμενες οφείλει να εξηγήσει το σχέδιό της στους φορείς που θα της εμπιστευτούν τα χρήματά τους και προς το παρόν ζητείται από τους ΟΤΑ το εμπιστεύσου και μη ερεύνα ..

Η λεπτομέρεια στην οποία κανείς δε φαίνεται να δίνει σημασία: Η ρύθμιση είναι αναδρομική. Τι νόημα έχει μια αναδρομική ρύθμιση που σε υποχρεώνει να μεταφέρεις ταμειακά διαθέσιμα. Τα διαθέσιμα δεν μπορείς να τα μεταφέρεις με προηγούμενη ημερομηνία. Σκοπός της ρύθμισης είναι να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις φορέων που μετέφεραν εθελοντικά τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ σε προηγούμενο χρόνο. Αυτή η κίνηση μοιάζει δυστυχώς πολύ με ανάλογες κινήσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που έσπευδαν με νομοθετικές ρυθμίσεις να απαλλάξουν διοικήσεις τραπεζών και φορέων από ευθύνες των αποφάσεών τους ..

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: