Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε τεντωμένο σχοινί

tightrope

Μετά από το Eurogroup της 20.02.2015 η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Ο κ. Βαρουφάκης, πιστός σε όσα διακήρυττε χρόνια τώρα, αρνήθηκε την επόμενη δόση ενός τοξικού, όπως το αποκαλούσε, προγράμματος διάσωσης. Από αυτό το σημείο και μετά όμως αρχίζει ο προβληματισμός.

Παρά τo γεγονός, ότι σχεδόν άπαντες, όσοι τουλάχιστον δεν είναι προσκολλημένοι στη γραμμή του Βερολίνου, παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η κυβέρνηση έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ο κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει πως η Ελλάδα θα φτύσει αίμα, αλλά θα αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ. Η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησε στα αγγλικά ήταν «we shall squeeze blood out of stone».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί αξιόπιστη στους εταίρους, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, προφανώς στο τέλος του τετραμήνου της παράτασης, να μπορεί να τους πείσει ότι αν αυτοί προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση του χρέους μας εμείς θα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας να αλλάξουμε τη χώρα.

Αυτή η προσέγγιση δυστυχώς κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο. Χρησιμοποιώντας όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρο το δημόσιο, το ελληνικό κράτος αδυνατίζει επικίνδυνα. Τα ταμειακά διαθέσιμα που διατίθενται για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ αποτελούν καταθέσεις που φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες. Ρευστότητα δηλαδή που πρέπει να αναπληρωθεί μέσω του ELA με επιτόκιο 1,55%. Τα αποθεματικά αυτά από την άλλη υπάρχουν εκεί για να καλύψουν κάποιες ανάγκες, έστω και όχι άμεσες. Είναι δυνατόν να ζητείται από τα ασφαλιστικά ταμεία να συνεισφέρουν στην προσπάθεια με την όποια ρευστότητα διαθέτουν, όταν όλοι παραδέχονται ότι με δυσκολία ανταποκρίνονται στην πληρωμή συντάξεων; Είναι δυνατόν τα νοσοκομεία που έχουν περικόψει τους προϋπολογισμούς τους σε επικίνδυνο σημείο να ζητούνται να στραγγίξουν τελείων τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, πριν πάρουν την επόμενη δόση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως πρότεινε ο κ. Κουρουπλής; Τι θα γίνει δηλαδή όταν ένας προμηθευτής ζητήσει να πληρωθεί γιατί αλλιώς θα πάψει να χορηγεί φάρμακα στην αποθήκη; Θα περιμένουμε να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου;

Τα ΝΠΔΔ είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί για κάποιο λόγο. Για να μπορούν με μεγαλύτερη ευελιξία να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους. Το να τους δίνει κάποιος repos αντί των ταμειακών τους διαθεσίμων είναι επικίνδυνο. Αν κάποιο από αυτά διατηρεί ασυνήθιστα υψηλά αποθεματικά είναι θεμιτό να διαθέσουν κάποια από αυτά να διατεθούν για τη διευκόλυνση του κεντρικού κράτους. Αυτό πρέπει να το αποφασίζει η κάθε διοίκηση ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Το να ζητάει κανείς από το ΙΚΑ ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τη στιγμή που το Ίδρυμα ιδρώνει κάθε φορά που πρέπει να πληρώσει συντάξεις είναι τουλάχιστον ανεύθυνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπλήρωση αυτών των διαθεσίμων. Τα repos, τα οποία εκδίδει η κυβέρνηση και δίνει στα ταμεία, προορίζονται για την κάλυψη βραχυχρόνιων προβλημάτων ρευστότητας. Το πρόβλημα του ελληνικού κράτους, όμως, όπως λέει τόσα χρόνια ο κ. Βαρουφάκης, δεν είναι ρευστότητας, αλλά βιωσιμότητας. Αν το ελληνικό δημόσιο δεν έχει χρήματα τώρα με ποια λογική θα έχει σε κάποιες εβδομάδες, όταν θα εκπνεύσουν τα repos; Προσβλέπει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από τους εταίρους; Σε μία διευθέτηση του χρέους το καλοκαίρι; Ή μήπως σκοπεύει να μην πληρώσει τα ταμεία και τα ΝΠΔΔ που θα της εμπιστευτούν τις οικονομίες της όπως η προηγούμενες κυβερνήσεις που πλήρωσαν τους εξωτερικούς πιστωτές και κούρεψαν τους εγχώριους;

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: