Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η πτώση της Γαλλίας

La liberté guidant le peuple

Ο Φρανσουά Hollande είναι πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2012. Η εκλογή ενός σοσιαλιστή στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας έδωσε ελπίδα στους Ευρωπαίους για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου πέρα από τη Γερμανία, ο οποίος μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες περιφερειακές χώρες θα μπορούσε να ανατρέψει τους συσχετισμούς μέσα στην ένωση και να ανατρέψει την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που ακολουθείται. Οι προσδοκίες όμως που είχαν καλλιεργηθεί διαψεύστηκαν. Μόλις εγκαταστάθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων ο κ. Hollande αναδιπλώθηκε αυτόματα. Στην πορεία δε αποδείχτηκε τελείως ακατάλληλος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας του, όταν η μοναδική αποφασιστική στιγμή στη σύντομη προεδρική του πορεία ήταν η απομάκρυνση του υπουργού οικονομικών του, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απαγκίστρωσης της χώρας από το Γερμανικό άρμα.

Για να εκτιμήσει κανείς πλήρως την κατάσταση θα φέρει στο νου του την κατάσταση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν πάει καλά. Μέσα στη γενικότερη οικονομική καταστροφή που συντελείται όμως στη γηραιά ήπειρο η Γαλλία δε τα πάει και τόσο άσχημα. Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα, δεν είναι καν Ιταλία. Σίγουρα οι επιδόσεις της δε μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Γερμανίας, όμως η κατάσταση στη Γαλλία δεν είναι τόσο άσχημη όπως παρουσιάζεται στα ΜΜΕ.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα μακροοικονομικά δεδομένα της Γαλλίας

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι τόσο άσχημα για τη Γαλλία δεδομένου του γεγονότος ότι βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης, ενός πραγματικού Τιτανικού, ο οποίος έχει προ πολλού συγκρουστεί με το παγόβουνο και αργοβυθίζεται. Γιατί όμως η χώρα ζωγραφίζεται με τα μελανότερα χρώματα από το διεθνή τύπο; Δημοσιεύματα που αναδεικνύουν την ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας και την υπερβολική ρύθμιση της αγοράς, όπως αυτό, κυριαρχούν στο διεθνή τύπο και η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις υπερθεματίζεται. Η μακροοικονομική εικόνα της χώρας όμως δεν είναι τόσο άσχημη.

Η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι το μοντέλο της Γαλλικής οικονομίας με ισχυρή παρουσία του κράτους και ρύθμιση της αγοράς είναι αντίθετο με το κυρίαρχο αφήγημα υπέρ του περιορισμού του κράτους στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο το Γαλλικό μοντέλο πρέπει να παρουσιαστεί ως αποτυχημένο. Και έτσι παρουσιάζεται.

Προφανώς και υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες εντός της χώρας που ευαγγελίζονται την αλλαγή προς όφελος των ιδίων και αυτοί είναι που επιβάλουν την ακολουθούμενη από το μέγαρο των Ηλυσίων πολιτική στριμώχνοντας το Γάλλο πρόεδρο από την ανάληψη της θητείας του με την υπόθεση Ντεπαρτιέ, ο οποίος έφυγε από τη χώρα όταν ο πρόεδρος εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος Ολάντ, αν ποτέ είχε την πρόθεση να αντισταθεί στην πολιτική της λιτότητας, έπαψε να την έχει από πολύ νωρίς. Πλέον είναι ανήμπορος να αντιδράσει. Η δημοτικότητά του είναι στο ναδίρ και το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση του βιβλίου της Τριεβελέρ το φθινόπωρο του ‘14.

Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ηγέτη να αντισταθεί στην ακολουθούμενη καταστροφική πολιτική λιτότητας. Αυτός ο ηγέτης δεν μπορεί να είναι ο Τσίπρας ή οποιοσδήποτε προερχόμενος από την αδύναμη περιφέρεια ή από μια οικονομία με φτωχές επιδόσεις. Ο κ. Hollande θα μπορούσε να γίνει αυτός ο ηγέτης. Δεν είναι όμως.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Ευρώπη. Στόχος της ΕΕ ήταν η εξασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον κοινής ευημερίας. Όσο δεν καταπολεμάται η στασιμότητα ο στόχος αυτός φαίνεται όλο και πιο δύσκολος να επιτευχθεί.

Προσαρμογή από το άρθρο του Paul Krugman στους NY Times

http://www.nytimes.com/2014/08/29/opinion/paul-krugman-the-fall-of-france.html

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: