Μετάβαση στο περιεχόμενο

Eurozone update Σεπτέμβριος 2014

Η κρίση στην Ευρωζώνη διανύει αισίως τον 7ο χρόνο και με ασφάλεια μπορεί να μιλήσει πλέον κανείς για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές όλων των εποχών. Τα στοιχεία είναι πλέον αδιάψευστα. Η οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, όσο αφορά την ανάκαμψη από την κρίση είναι χειρότερες από της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της «χαμένης δεκαετίας» του 1990, χειρότερη από τις χώρες που αποκολλήθηκαν από τον κανόνα του χρυσού μετά από την κρίση του 1929 και οριακά μόνο ξεπερνάει τις επιδόσεις των χωρών που προσκολλήθηκαν στον κανόνα του χρυσού μετά τη μεγάλη κατάρρευση του 1929.

Europe-vs-Great-Depression

Οι οικονομικές επιλογές της Ευρωζώνης τείνουν να τη φέρουν σε χειρότερη μοίρα από τις χώρες που με την προσκόλλησή τους στον κανόνα του χρυσού είχαν καταδικαστεί σε πολλά χρόνια ύφεσης. Ακόμα και αυτές όμως σε κάποιο σημείο ανέκαμψαν. Εκτός και αν η Ευροζώνη μας επιφυλάσσει κάποιο οικονομικό θαύμα στο επόμενο έτος οι επιδόσεις της θα είναι χειρότερες από των χωρών που ακολούθησαν την πιο ξεροκέφαλη οικονομική πολιτική που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ παρά τα προβλήματά τους έχουν αφήσει πίσω την ύφεση η ΕΕ παλινδρομεί.

EU vs US

Ονομαστικό ΑΕΠ από το ξεκίνημα της κρίσης με βάση τις τιμές του 2008 Πηγή: IMF, WEO, Apr 2014

 

Το οικονομικό επιτελείο της Γερμανίας προφανώς δε μπορεί να συλλάβει βασικές οικονομικές έννοιες όπως η πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τα στοιχεία για την ανεργία και επιμένει ότι η περιοριστική πολιτική μπορεί να φέρει … ανάπτυξη.

Εκτός όμως από τις υπόλοιπες καταστροφικές της επιλογές αποφασίστηκε και ένας καταστροφικός οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία, αγνοώντας πλήρως τη βαθιά διασύνδεση των οικονομιών της ΕΕ και της Ρωσίας. Οι συνέπειες του εμπάργκο δεν έχουν φανεί ακόμα και περιορίζονται σε αγροτικά προϊόντα που σαπίζουν. Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία είναι τεράστια, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Τι θα γίνει όμως το χειμώνα, όταν οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ αυξηθούν; Όταν εκτός από τα ελληνικά ροδάκινα και τα αυστριακά μήλα αρχίσουν να στοιβάζονται ξυλεία στη Φινλανδία ή βαρέα μηχανήματα στη Γερμανία; Τι θα κάνει η ΕΕ. Θα τα μοιράσει και αυτά σε ιδρύματα και σχολεία;

Major_russian_gas_pipelines_to_europe.0 

2 Σχόλια Post a comment
  1. papakonstantinouko #

    Χαίρετε, έχετε κάποιο άρθρο που να εξηγείται την «ανάπτυξη» και πως, σύμφωνα με την ελστατ, είχαμε ανάπτυξη της οικονομίας τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2014; οι δεξιοί ψηφοφόροι συνεχώς καμαρώνουν για την ανάπτυξη που πέτυχε ο αρχηγός τους και αδυνατώ να πιστέψω ότι όντως η οικονομία αναπτύχθηκε με τις πολιτικές λιτότητας.

    3 Δεκεμβρίου, 2015

Trackbacks & Pingbacks

  1. Η πτώση της Γαλλίας | oikonomica

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: