Αναβαθμίσεων συνέχεια … για την Ελληνική οικονομία

Το ξεκίνημα του χειμώνα βρήκε την Ελληνική οικονομία να «αναβαθμίζεται». Το ξεκίνημα έγινε στις 26 Νοεμβρίου με τη Japonica να κάνει πληρωμένη καταχώρηση στο διεθνή τύπο καλώντας τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε Α+. Τόσο ο οίκος Moody’s, όσο και ο οίκος Fitch προχώρησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όχι βέβαια σε Α+, όπως θα ήθελε η Japonica, αλλά σε βαθμολογίες κοντά στο Β.
Τι έγινε λοιπόν; Πάει τόσο καλά η Ελληνική οικονομία που το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου μπορεί να αναβαθμιστεί; Πως μπορούν επενδυτικές εταιρείες και οίκοι αξιολόγησης να βλέπουν θετικές προοπτικές για την Ελληνική οικονομία; Η ανεργία βρίσκεται στο 27%, το πρωτογενές πλεόνασμα να αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, ο ΟΑΣΑ βλέπει ύφεση και για το 2014, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε αδιέξοδο και η χώρα δε γνωρίζει ακόμα πως θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 – 2015. Αν οι εταίροι δε συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα χρηματοδότησης για μετά το 2014 η χώρα δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα διακρατικά δάνεια που της έχουν δοθεί. Χωρίς μια επί πλέον χρηματοδότηση, η οποία δε θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα άμεσα μετρητά, αλλά μπορεί να έχει και τη μορφή μιας επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ, όπως αναφέρουν και οι Financial Times.
Μέσα σε αυτή λοιπόν την αβεβαιότητα η Japonica ζητάει αξιολόγηση Α+ για την Ελλάδα, ενώ οι Moody’s και Fitch την αναβαθμίζουν από δύο βαθμίδες ο καθένας. Τι συμβαίνει; Μια δεύτερη ανάγνωση των ειδήσεων αποκαλύπτει την αλήθεια.
Η Japonica δεν είναι οίκος αξιολόγησης, είναι απλά μια επενδυτική εταιρεία, η οποία μάλιστα είναι και από τους μεγαλύτερους ιδιώτες – κατόχους ελληνικού χρέους. Το χρέος αυτό το αγόρασε μετά την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό επιτήρησης, προφανώς σε πολύ μικρότερη αξία από την ονομαστική. Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα σημάνει τεράστια κέρδη για την ίδια, μιας και η αγοραία αξία αυτών των ομολόγων θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Από την άλλη πλευρά οι εταίροι μας θέλουν να αποφύγουν την επί πλέον επιβάρυνση των φορολογουμένων τους με οποιουδήποτε τύπου ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μόνη λύση λοιπόν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας προτείνεται η προσφυγή της χώρας στις «αγορές». Αυτό όμως δεν είναι δυνατό με την αξιολόγηση της χώρας υπό του μηδενός. Το επιτόκιο θα ήταν απαγορευτικό. Μεθοδεύεται λοιπόν σιγά σιγά λοιπόν η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Όχι όμως λόγω της βελτίωσης της κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας, αλλά λόγω των πιέσεων που προφανώς ασκούν οι εταίροι μας στους οίκους αξιολόγησης. Δε θα είναι αλώστε και η πρώτη φορά που θα δημοσιεύσουν λανθασμένες αξιολογήσεις …
Reblogged this on Oxtapus *beta.